Kulinarika

Gluhi štruklji

Včasih so bili gluhi štruklji pogosto na jedilniku. Teknili so k jedem na žlico. Zabeljene z ocvirki se je jedlo skupaj s solato. Postreglo se jih je tudi kot prilogo h golažu. Kot sladico se jih je jedlo skupaj z jabolčno čežano.

Preberi več

SKUTNI___TRUKLJI_fotoBorutKra__evec.jpg

Skutni štruklji

Najbolj poznani so skutni štruklji. Postrežejo jih kot prilogo k raznim mesnim jedem. Slani, zabeljeni z drobtinami, so lahko samostojna jed. Če jih sladkamo, postanejo sladica. 

Preberi več

KROMPIRJEVA_BUNKA_fotoBorutKra__evec.jpg

Krompirjeva bunka

Krompirjeva bunka je jed, značilna za kraje onstran meje (okolica Čabra, Prezida in Tršča). K nam je prišla s priseljevanjem. Ponudimo jo k enolončnici ali pa kot samostojno jed.

Preberi več