Gluhi štruklji
Včasih so bili gluhi štruklji pogosto na jedilniku. Teknili so k jedem na žlico. Zabeljene z ocvirki se je jedlo skupaj s solato. Postreglo se jih je tudi kot prilogo h golažu. Kot sladico se jih je jedlo skupaj z jabolčno čežano.
Sestavine:
- 50 dag moke
- 1 žlička soli
- 2,5 dl tople vode
- 1 jušna žlica olja
- 2 dag kvasa
- žlička sladkorja
Priprava:
Najprej naredimo iz kvasa, 1 dl tople vode in žličke sladkorja kvasni narastek. Pustimo, da naraste. V posodo damo presejano moko in ob robu posolimo. Dodamo kvasni narastek in olje, pomešano s toplo vodo. Zamesimo testo, ki naj na toplem vzhaja približno 45 minut. Ko je vzhajano, ga damo na pomokano podlago in oblikujemo dolg svaljek. Narežemo 5 cm krat 10 cm dolge štruklje (štručke). Pustimo jih vzhajati do dvakratne velikosti. Štruklje kuhamo v osoljenem kropu. Po 4-ih do 5-ih minutah rahlega vrenja jih obrnemo in ponovno pustimo vreti 4 do 5 minut.
Kuhane štruklje položimo na leseno podlago, razrežemo na poljubne rezine (najbolje s sukancem), damo na krožnik in zabelimo z ocvirki ali z na maslu prepraženimi drobtinami.