Gluhi štruklji

Včasih so bili gluhi štruklji pogosto na jedilniku. Teknili so k jedem na žlico. Zabeljene z ocvirki se je jedlo skupaj s solato. Postreglo se jih je tudi kot prilogo h golažu. Kot sladico se jih je jedlo skupaj z jabolčno čežano.

Sestavine:

  • 50 dag moke
  • 1 žlička soli
  • 2,5 dl tople vode
  • 1 jušna žlica olja
  • 2 dag kvasa
  • žlička sladkorja

Priprava:

Najprej naredimo iz kvasa, 1 dl tople vode in žličke sladkorja  kvasni narastek. Pustimo, da naraste. V posodo damo presejano moko in ob robu posolimo. Dodamo kvasni narastek in  olje, pomešano s toplo vodo. Zamesimo testo, ki naj na toplem vzhaja približno 45 minut. Ko je vzhajano, ga damo na pomokano podlago in oblikujemo dolg svaljek. Narežemo 5 cm krat 10 cm dolge  štruklje (štručke). Pustimo jih vzhajati do dvakratne velikosti. Štruklje kuhamo v osoljenem kropu. Po 4-ih do 5-ih minutah rahlega vrenja jih obrnemo in ponovno pustimo vreti 4 do 5 minut.

 Kuhane štruklje položimo na leseno podlago, razrežemo na poljubne rezine (najbolje s sukancem), damo na  krožnik in zabelimo z ocvirki ali z na maslu prepraženimi drobtinami.