Skutni štruklji

Najbolj poznani so skutni štruklji. Postrežejo jih kot prilogo k raznim mesnim jedem. Slani, zabeljeni z drobtinami, so lahko samostojna jed. Če jih sladkamo, postanejo sladica. 

SKUTNI___TRUKLJI_fotoBorutKra__evec.jpg

Sestavine za testo:

  • 50 dag moke
  • 3,5 dl vroče (40 °C) vode
  • 4 rumenjaki
  • 1 manjše jajce
  • 0,5 dl olja
  • sol


Tekoče sestavine (voda, olje, jajce) zmešamo skupaj. Moko presejemo v skledo in solimo. Ob sprotnem mešanju dodajamo ostale sestavine. Zamesimo gladko, elastično testo. Oblikujemo hlebček, ki ga premažemo z oljem in pustimo počivati v hladilniku vsaj eno uro, lahko pa čez noč.

Sestavine za filo:

 

  • 1,5 kg skute
  • 12 dag masla
  • 3 rumenjaki
  • žlička sladkorja (odvisno od tega, ali želimo sladke ali slane štruklje)
     


Priprava:

Maslo raztopimo. V skuto najprej vmešamo rumenjake in solimo/sladkamo. Nato dodamo stopljeno maslo. Vse dobro premešamo, da je fila brez grudic.

Testo na pomokanem prtu tanko razvlečemo in ga premažemo s pripravljeno filo. Namazano testo zvijemo. Položimo ga na vlažno krpo, ki jo posujemo z drobtinami. Prevežemo z vrvico.

 Kuhamo v slanem kropu 40 do 45 minut.