Skutni štruklji
Najbolj poznani so skutni štruklji. Postrežejo jih kot prilogo k raznim mesnim jedem. Slani, zabeljeni z drobtinami, so lahko samostojna jed. Če jih sladkamo, postanejo sladica.
Sestavine za testo:
- 50 dag moke
- 3,5 dl vroče (40 °C) vode
- 4 rumenjaki
- 1 manjše jajce
- 0,5 dl olja
- sol
Tekoče sestavine (voda, olje, jajce) zmešamo skupaj. Moko presejemo v skledo in solimo. Ob sprotnem mešanju dodajamo ostale sestavine. Zamesimo gladko, elastično testo. Oblikujemo hlebček, ki ga premažemo z oljem in pustimo počivati v hladilniku vsaj eno uro, lahko pa čez noč.
Sestavine za filo:
- 1,5 kg skute
- 12 dag masla
- 3 rumenjaki
- žlička sladkorja (odvisno od tega, ali želimo sladke ali slane štruklje)
Priprava:
Maslo raztopimo. V skuto najprej vmešamo rumenjake in solimo/sladkamo. Nato dodamo stopljeno maslo. Vse dobro premešamo, da je fila brez grudic.
Testo na pomokanem prtu tanko razvlečemo in ga premažemo s pripravljeno filo. Namazano testo zvijemo. Položimo ga na vlažno krpo, ki jo posujemo z drobtinami. Prevežemo z vrvico.
Kuhamo v slanem kropu 40 do 45 minut.