Kulinarična akademija s štirimi izobraževalnimi delavnicami bo namenjena tako gostinskim ponudnikom kot ostalim, ki se želijo naučiti novih tehnik priprave hrane in uporabe različnih sestavin ter nadgraditi svoje poznavanje lokalnih tradicij. Z njo želimo dvigniti zavedanje o pomenu, pripravi in uživanju kakovostne hrane v vsakodnevnem življenju.
“Prekmurske koline in tradicija mesnih dobrot z Boštjanom Lačnom in Janezom Kodila”
Janez Kodila in chef Boštjan Lačen | Kodila d.o.o.
Ekoturizem Hudičevec Razdrto 1, 6225 Hruševje
četrtek, 30. 1. 2025 ob 16. uri
Udeleženci bodo z Janezom Kodilo spoznali kulturno dediščino prekmurskih kolin, od tradicionalne priprave mesa do izdelave značilnih jedi, ter se preizkusili v praktičnih kuharskih tehnikah pod strokovnim vodstvom chefa Boštjana Lačna, saj bodo z njim cvrli ocvirke, pekli kri, kuhali bujto repo in pekli krvavice ter na koncu vse skupaj pojedli.
1. Predstavitev (Janez Kodila) 30 minut
Cilj: Udeleženci spoznajo kulturni kontekst kolin in pomen prekmurske kulinarične dediščine.
2. Praktični del (Boštjan Lačen, chef restavracije Kodila) 3,5 - 4 ure
Vsebina in postopki:
Cilj: Udeleženci se v praksi seznanijo z osnovnimi postopki priprave prekmurskih kolin ter aktivno sodelujejo pri pripravi jedi.
3. Degustacija 30 minut
Vsebina:
Cilj: Udeleženci okusijo končne izdelke in pridobijo celostno izkušnjo prekmurske kulinarike.
Cena: 20 €/udeleženca
Zaradi omejenega števila udeležencev obvezne prijave na info@zelenikras.si do zapolnitve mest.
Že izvedeno:
“Ni ga tiča, čez prašiča! O kulturi kolin na Slovenskem”
Notranjski muzej Postojna Kolodvorska cesta 3, 6230 Postojna
V torek, 26. 11. 2024 je prof. dr. Janez Bogataj, ki je tudi avtor dveh monografij o kolinah, predstavil dediščino in sodobnost največjega posvetnega praznika na Slovenskem. Koline seveda niso le tehnologija in načini izdelovanja mesnih izdelkov ampak veliko znanje, ki se razlikuje po različnih lokalnih in regionalnih območjih Slovenije. Koline so imele in imajo, v omejenem obsegu, še vedno posebno vlogo v letnem prehranskem ritmu ter jedilnih obrokih. Naši predniki pogosto niso ob kolinah govorili o zakolu največjega “prijatelja” prašiča, ampak o njegovi smrti. Bogastvo kolin, kot značilnih jedi in mesnih izdelkov, zlasti v poznem jesenskem, zimskem in zgodnjem pomladanskem obdobju, predstavlja veliko neizkoriščeno bogastvo v sistemu uravnoteženega prehranjevanja.
Po predavanju je sledil kratek ogled razstave Muzej krasa s kustosi, na katerem so bile izpostavljene predvsem kulinarične teme oziroma vsebine, ki se nanašajo na kulturo jedi na našem območju. Za pravo izkušnjo in brbončice so s pogostitvijo poskrbeli Lovska družina Črna jama, Robert Čebokelj in EkoTurizem Hudičevec.
“Delavnica peke ocvirkovke (povaunce)” Društvo Ostrnice Loška dolina
V torek, 3.12.2024 so članice Društva Ostrnice Loška dolina odkrile skrivnosti o pripravi ocvirkovke, tradicionalne jedi, ki je v mrzlih dneh še posebej priljubljena.
21. 12. 2024, bo na Božično-novoletnem sejmu v Starem trgu pri Ložu od 15. ure dalje bogata ponudba domačih dobrot in lokalnih prazničnih izdelkov, pester medgeneracijski glasbeno-plesni program in gostinska ponudba. Na stojnici društva bo možno ocvirkovko tudi poskusiti.
“Koline z Markom Butaličem” Marko Butalič, Meat Business
V četrtek, 12. 12. 2024 smo Bistro Perspektiva (Veliki Otok 44b, 6230 Postojna) v na delavnici iz polovice pujsa naredili pečenice/klobasice, jetrno pašteto, svinjsko juho in za konec še sladico z možgani.