Festival koline Zeleni kras
Datum: 30 oktober 2024
Tradicionalni Festival koline Zeleni kras se bo letos raztegnil kar čez tri jesensko-zimske mesece, od novembra 2024 do konca januarja 2025. S kulinarično akademijo, kulinaričnimi dogodki na temo kolin ter s ponudbo menijev pri posameznih gostinskih ponudnikih bo tako utrdil sloves tudi gastronomsko privlačne destinacije. Dogajanje pripravlja RRA Zeleni kras v sodelovanju z gostinci in občinskimi zavodi za turizem.
KULINARIČNA AKADEMIJA ZELENI KRAS
Kulinarična akademija s štirimi izobraževalnimi delavnicami bo namenjena tako gostinskim ponudnikom kot ostalim, ki se želijo naučiti novih tehnik priprave hrane in uporabe različnih sestavin ter nadgraditi svoje poznavanje lokalnih tradicij. Z njo želimo dvigniti zavedanje o pomenu, pripravi in uživanju kakovostne hrane v vsakodnevnem življenju.
"Delavnica peke ocvirkovke (povaunce)" | Društvo Ostrnice Loška dolina
OŠ heroja Janeza Hribarja Stari trg pri Ložu Cesta Notranjskega odreda 32, 1386 Stari trg pri Ložu
torek, 3.12.2024 ob 16. uri
Skrivnosti o pripravi ocvirkovke, tradicionalne jedi, ki je v mrzlih dneh še posebej priljubljena, vam bodo na delavnici zaupale članice društva podeželskih žena in deklet.
Obvezne prijave na do 27. 11. 2024 na e-mail tic.loz@zavod-sneznik.si ali telefon (0)81 602 853.
"Koline z Markom Butaličem"| Marko Butalič, Meat Business
Bistro Perspektiva Veliki Otok 44b, 6230 Postojna
četrtek, 12. 12. 2024 ob 16. uri
Iz polovice pujsa bomo na delavnici naredili pečenice/klobasice, jetrno pašteto, svinjsko juho in za konec še sladico z možgani.
Cena: 20 €/udeleženca
Zaradi omejenega števila udeležencev obvezne prijave na do zapolnitve mest.
"Prekmurske koline in tradicija mesnih dobrot z Boštjanom Lačnom in Janezom Kodila"
EkoTurizem Hudičevec Razdrto 1, 6225 Hruševje
četrtek, 30. 1. 2025 ob 16. uri
Udeleženci bodo z Janezom Kodilo spoznali kulturno dediščino prekmurskih kolin, od tradicionalne priprave mesa do izdelave značilnih jedi, ter se preizkusili v praktičnih kuharskih tehnikah pod strokovnim vodstvom chefa Boštjana Lačna, saj bodo z njim cvrli ocvirke, pekli kri, kuhali bujto repo in pekli krvavice ter na koncu vse skupaj pojedli.
Cena: 20 €/udeleženca
Zaradi omejenega števila udeležencev obvezne prijave na do zapolnitve mest.
"Ni ga tiča, čez prašiča! O kulturi kolin na Slovenskem" | Prof. dr. Janez Bogataj
Notranjski muzej Postojna Kolodvorska cesta 3, 6230 Postojna
torek, 26. 11. 2024 ob 18. uri
Predavatelj, ki je tudi avtor dveh monografij o kolinah, bo predstavil dediščino in sodobnost največjega posvetnega praznika na Slovenskem. Koline seveda niso le tehnologija in načini izdelovanja mesnih izdelkov ampak veliko znanje, ki se razlikuje po različnih lokalnih in regionalnih območjih Slovenije. Koline so imele in imajo, v omejenem obsegu, še vedno posebno vlogo v letnem prehranskem ritmu ter jedilnih obrokih. Naši predniki pogosto niso ob kolinah govorili o zakolu največjega “prijatelja” prašiča, ampak o njegovi smrti. Bogastvo kolin, kot značilnih jedi in mesnih izdelkov, zlasti v poznem jesenskem, zimskem in zgodnjem pomladanskem obdobju, predstavlja veliko neizkoriščeno bogastvo v sistemu uravnoteženega prehranjevanja.
Po predavanju bo sledil kratek ogled razstave Muzej krasa s kustosi, na katerem pa bodo izpostavljene predvsem kulinarične teme oziroma vsebine, ki se nanašajo na kulturo jedi na našem območju. Za pravo izkušnjo in brbončice bodo poskrbeli Lovska družina Črna jama, Robert Čebokelj in EkoTurizem Hudičevec, ki bodo pripravili degustacijo nekaterih svojih izdelkov.
Na koncu programa bo potekal žreb udeležencev, saj bomo za enega od njih pripravili tudi okusno darilce!
Cena programa: 2,00€/osebo
*V ceno je vključeno predavanje, voden ogled razstave in degustacije.
_____________________________________________________________________________
V sklopu festivala se bo zvrstilo tudi nekaj mesojedim gurmanom namenjenih dogodkov.
DECEMBER
"Koline in vino” | Gostilna Skok
sobota, 7.12.2024 ob 18.30 uri
Večerja na temo kolin bo interaktivno obarvana, saj bodo ključno vlogo imeli tudi obiskovalci sami. Namreč, ob pet-hodnim meniju, izpod rok kuharskega mojstra Florijana, bo vinska spremljava tokrat malo drugačna, kot smo jo sicer vajeni. Z različnimi vini ob posameznem hodu se bosta predstavili dve vinski kleti, Klet Goriška Brda in vinarstvo Valter Sirk v koordinaciji s hišnim sommelierjem 3. stopnje. Gostje večerje boste na podlagi svojega osebnega okusa določili, katero izmed predstavljenih vin se bolje spaja s ponujeno hrano.
Meni
- Pozdrav iz kuhinje Pirin kreker, zeliščni namaz in domača salama
- Hladna predjed Goveji jezik z rdečo peso, jabolkom, bučnim oljem in wasabijem
- Topla predjed Polenta z rumenjakom, ocvirki in dimljenim sirom
- Glavna jed Svinjska ribica z zeliščnim štrukljem in pečeno bučo s cimetom
- Sladica Hruška, bela čokolada
Cena menija 65 €
Gostilna Skok Bač 50a, Knežak
Rezervacije na skok.bostjan@gmail.com ali po telefonu 031 308 613 (Boštjan), do zapolnitve mest.
»Koline in funk” | Gostilna Cajnarje
četrtek, 16.1.2025 ob 18. uri
Meni
- Pozdrav iz kuhinje
- Terina in radič
- Ocvrta krvavica
- Zelje in ocvirki
- Hišna klobasa
- Polnjena miška
Cena menija 60 €
Vinska spremljava 40 €
Gostilna Cajnarje in Drinkslowine Cajnarje 2, 1380 Cerknica
Rezervacije na gostilna.cajnarje@gmail.com ali po telefonu 040 296 356 do zapolnitve mest.
V novembru so bili že izvedeni naslednji dogodki:
“Koline Pri Andrejevih” | Turistična kmetija Pri Andrejevih
sobota, 16.11.2024 ob 18. uri
- Dobrodošlica Ocvirkovka in čjšpa
- Zgodba burje in kleti Pršut in kozarec vina
- Župca Bučna s pancetko
- Vitamini in minerali Radič
- Dobrote na mizo Svinjska rebrca, pečenica, dimljena vratovina, mlinci in krompir, zelje
- Sladko Sladica po Martinovo
Cena menija s kozarcem vina 32 €
Turistična kmetija Pri Andrejevih Narin 107, 6257 Pivka
Rezervacije na ali po telefonu 05 753 20 70 ali na 040 573 157 do zapolnitve mest.
od srede, 20. 11. do petka, 29.11.2024 / večerja ob 18. uri
Meni 65 €
Žolca, vložnine in kislo mleko
Kisla repa in parklji
Tortelin s krvavico in dimljenim krompirjem
Jabolčni štrudelj v sorbetu
Svinjske ličke, koruza, kokice
Jabolka, bela čokolada in kaki
Vinska spremljava 30 €
Bistro Štorja Ulica 1. maja 1, 6230 Postojna
Rezervacijo na booking@bistrostorja.si ali po telefonu 05 992 7898 do zapolnitve mest.
“Spajanje vin in kulinarike v Notranjski hiši” | Notranjska hiša in Florjan Žnidaršič
sobota, 23. 11. 2024 / kosilo ob 13. uri / večerja ob 18. uri
- Pozdrav iz kuhinje Domač grisin zavit v panceto
- Hladna predjed Goveji jezik z rdečo peso, jabolkom in wasabijem
- Topla predjed Polenta z rumenjakom, ocvirki in kremo dimljenega sira
- Glavna jed Svinjska ribica z zeliščnim štrukljem in pečeno bučo s cimetom
- Sladica Hruška, bela čokolada
Cena menija 50 €
- Penina Amalia Mavrič syrah, brut
- Sivi pinot Mavrič suho 2023
- Cabernet Sauvignon suho 2023
- Traminec Vinag polsladko 2023
Cena vinske spremljave 20 €
Zavod Notranjska hiše in gostinske storitve Florjan Žnidaršič, s.p., Selšček 31, 1382 Begunje pri Cerknici
Rezervacije na notranjskahisa@gmail.com ali po telefonu 051 381 830 do zapolnitve mest.
»Čukove koline s Kobalom in Devetakom” | Restavracija in picerija Čuk
sreda, 27. 11. 2024 ob 18. uri
Meni
- Domača jota
- pečenica, krvavica, svinjska prata
- beli žganci zabeljeni z ocvirki, dušeno kislo zelje
- jabolčni zavitek iz brkinskih jabolk
Cena menija in gledališke predstave 40 €
Restavracija in pizzeria Čuk, Pot k Pivki 4, 6230 Postojna
Rezervacije na nikoli.david@gmail.com ali po telefonu 05 7201 300 ali 041 696 350 do zapolnitve mest.
Od novembra 2024 do februarja 2025 bodo koline v sodobni različici ter druge, s kolinami povezane jedi, ponujale gostilne in lokali. Med jedmi iz lokalnih in sezonskih sestavin boste poleg klasičnih pečenic, krvavic, svinjske prate in ocvirkov s tradicionalnimi prilogami lahko poskusili tudi ocvrte vampe, polento s prekajeno klobaso ali pršutom, in številne druge.
"Koline na Koči Mladika" | Koča Mladika
sobote & nedelje v novembru in decembru 2024, od 12.-16. ure
Meni 1 - 25 €
Kmečka topla solata (ocvirki, krompir in jajce), pečena svinjska panceta in priloga, sladica
Meni 2 - 25 €
Ocvrti vampi in hrenova majoneza, klobasa kožarica (krodegin) in priloga, sladica
*Za večje družbe po predhodnem naročilu na voljo pečen: kozliček, teletina, odojek, španski odojek (5 kg mlečni prašič) ali rolano prase/porchetta
Koča Mladika Javorniška pot 24, 6230 Postojna
Rezervacije na mladika.koca@gmail.com ali po telefonu 041 254 230 (Martin).
"Koline Špelca" | Gostilna Špelca
petek, 1.11.2024 – nedelja, 30.3.2025
Meni
Kmečki krožnik (pečenica/prata, testan krompir in zelje) 12 €
Jota s klobaso 8 €
Polenta s prekajeno klobaso ali pršutom 8 €
Gostilna Špelca Gornja Košana 4, 6256 Košana
Rezervacije na b ali po telefonu 05 75 30 413.
»Koline Pri Andrejevih" | Turistična kmetija pri Andrejevih
sobota, 9.11. – nedelja, 15. 12.2024
Meni 23 €
Pozdrav iz kuhinje / Bučna juha / Svinjski vrat iz pečice s prilogami / Sladica
Turistična kmetija Pri Andrejevih Narin 107, 6257 Pivka
Obvezne rezervacije na ali po telefonu 05 753 20 70 ali 041 573 157 do zapolnitve mest.
"Čukove koline" | Restavracija in pizzerija Čuk
petek, 15. 11.2024 – nedelja, 15. 12.2024
Meni 25 €
Domača jota, pečenica, krvavica, svinjska prata, beli žganci zabeljeni z ocvirki, dušeno kislo zelje, jabolčni zavitek iz brkinskih jabolk
Restavracija in pizzeria Čuk Pot k Pivki 4, 6230 Postojna
Rezervacije na do zapolnitve mest na.ozioroma po telefonu na 05 7201 300 ali 041 696 350.
Sezonski drožburger "Prjese" | Oštarija Bolk, Okrepčevalnica Kiosk
petek, 15. 11.2024 – torek, 31. 12.2024
Burger (Drožburger) je sestavljen iz krompirjeve bombetke, ki jo delamo z drožmi. V samem Drožburgerju pa smo uporabili sestavine, ki so značilne za to obdobje: marinirano rdeče zelje, trgana svinjina, jabolčna čežana, za popestritev okusa pa smo dodali domačo BBQ omako in hren.
Priloga: krompirček
Cena 10,70 €
Oštarija Bolk Hrenovice 47, 6230 Postojna / M: 030 32 50 00
Okrepčevalnica Kiosk Novi trg 8, 6230 Postojna / M: 041 71 33 33
"Kmečka pojedina" | Gostilnica Domin
petek, 22. 11. 2024 – nedelja, 26. 1. 2025
Meni 27 €
Pozdrav iz kuhinje Domača pašteta z brusnično marmelado
Topla predjed Krpanova dobrota – kolerada
Glavna jed Tris kolin s praženim jetrci in zorjeno svinjsko ribico, priloga
Sladica Pečeno jabolko z medom in orehi
Gostilnica Domin Nova vas 5, 1385 Nova vas
Rezervacije na .
Meni 1 7 €
Dnevna juha, pečenica, kislo zelje, pražen krompir z ocvirki, domač kruh
Meni 2 7 €
Dnevna juha, krvavica, dušena repa, bela polenta, domač kruh
Bar Bor Tržaška cesta 2a, 6230 Postojna
"Koline v sladkem preobratu" | Kavarna Siesta
Tortica “ Zelena kapljica” - 4,90 €
Na rahlem lešnikovo-medenem biskvitu se razprostira svilnat mousse iz sladkega rumenega muškata, obogaten s hrustljavimi karameliziranimi lešniki. V srcu te prefinjene sladice se skriva nadev iz sočnih kakijev, sladkanih z medom, ter disk aromatičnega sladkega peteršilja, ki doda svežino in nepričakovano noto. Celotna torta je prefinjeno okrašena s posušenimi rezinami kakija, zlatimi karameliziranimi lešniki in sladkimi ocvirki, ki zaključijo to nepozabno kulinarično izkušnjo z rahlim pridihom tradicije in modernosti.
Tortica “Slastna dediščina” - 4,90 €
Ta jesenska torta prinaša bogastvo okusov in toplino domačnosti. Na osnovi rožičevega biskvita z orehi, ki daje torti prijeten, zemeljski okus, se razprostira mousse iz zimskih začimb – teh istih, ki v tradiciji kolin zaznamujejo domačo kuhinjo. V sredici se skriva disk iz pokuhanih suhih sliv, ki prinaša globino in sladek pridih jeseni, ter osvežilna pomarančna pena z medenim pomarančnim diskom za kanček citrusne svežine. Torta je okrašena s posušenimi rezinami pomaranče, hrustljavimi sladkimi ocvirki in karameliziranim sladkorjem.
Kavarna Siesta Novi trg 8, 6230 Postojna