Ajdovi žganci
Včasih je bilo v naših krajih veliko njiv, posejanih z ajdo. Iz ajdove moke so pekli kruh in kuhali žgance.
Ajdovi žganci so bili značilna kmečka jed. Postregli so jih zabeljene z ocvirki. Nekateri so jih jedli z mlekom. Danes pa teknejo tudi kot priloga k obari. Najboljši žganci so tisti, ki se tresejo.
Sestavine:
- 1 l vode
- 30 dag ajdove moke
- žlica masti
- sol
- ocvirki
Priprava:
V lonec nalijemo vodo, ki ji dodamo žico masti, solimo in zavremo. V krop vsujemo moko in pustimo vreti. Po nekaj minutah temperaturo znižamo in v moko s kuhalnico naredimo križ. Lonec pokrijemo in na zmerni temperaturi kuhamo še 30 minut. Nato odstavimo in v drugo posodo odlijemo vodo. Moko dobro premešamo s kuhalnico. Če opazimo, da je preveč suhe moke, postopoma dolijemo prihranjeno vodo. Žganci pridejo lepši, če jih zmešamo bolj 'na suho' in tekočino previdno dodajamo. Žgance s kuhalnico zajamemo iz posode in jih z vilicami nadrobimo v večjo skledo. Zabelimo jih z ocvirki in postrežemo.