Jabolčni štrudelj

Štrudelj ni jed, ki bi bila značilna zgolj za Notranjsko, je pa tudi v Loški dolini izjemno priljubljena in pogosta sladica. Ljubitelji štrudlja komaj čakajo, da  v zgodnjem poletju dozorijo prva jabolka – beličniki, ki so kot nalašč za pripravo te sladice.

Sestavine za testo:

  • 35 dag moke
  • 1,5 dl mlačne vode
  • 2 žlici olja
  • 1 jajce
  • ščep soli

 

Sestavine za filo:

  • 1 kg jabolk
  • 2 dl smetane
  • skuta
  •  sladkor po okusu
  •  cimet

 

Priprava:

V posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Ubijemo jajce in dodamo olje; ob sprotnem mešanju prilivamo slano vodo. Testo gnetemo toliko časa, da postane gladko in mehko. Hlebček premažemo z oljem in ga pustimo počivati vsaj eno uro.

Testo na tanko razvlečemo in ga potresemo z naribanimi jabolki. Nanje enakomerno porazdelimo skuto in smetano. Vse skupaj potresemo s sladkorjem in cimetom. Zvijemo in damo v namaščen pekač.

 Pečemo malo manj kot eno uro pri 180 °C.