Jabolčni štrudelj
Štrudelj ni jed, ki bi bila značilna zgolj za Notranjsko, je pa tudi v Loški dolini izjemno priljubljena in pogosta sladica. Ljubitelji štrudlja komaj čakajo, da v zgodnjem poletju dozorijo prva jabolka – beličniki, ki so kot nalašč za pripravo te sladice.
Sestavine za testo:
- 35 dag moke
- 1,5 dl mlačne vode
- 2 žlici olja
- 1 jajce
- ščep soli
Sestavine za filo:
- 1 kg jabolk
- 2 dl smetane
- skuta
- sladkor po okusu
- cimet
Priprava:
V posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Ubijemo jajce in dodamo olje; ob sprotnem mešanju prilivamo slano vodo. Testo gnetemo toliko časa, da postane gladko in mehko. Hlebček premažemo z oljem in ga pustimo počivati vsaj eno uro.
Testo na tanko razvlečemo in ga potresemo z naribanimi jabolki. Nanje enakomerno porazdelimo skuto in smetano. Vse skupaj potresemo s sladkorjem in cimetom. Zvijemo in damo v namaščen pekač.
Pečemo malo manj kot eno uro pri 180 °C.