Rozinova potica

V preteklosti so sicer kdaj spekli tudi rozinovo potico, vendar je bilo v njej tako malo rozin, da so ljudje rekli, da se rozine kličejo, ker so bile toliko oddaljene druga od druge.

ROZINOVA_POTICA_fotoBorutKra__evec.jpg

Sestavine za testo:

  • 85 dag moke
  • 3 dl mleka
  • 6 dag kvasa
  • 6 celih jajc
  • 10 dag masla
  • 2 žlici olja
  • 6 žlic sladkorja
  • žlička soli
  • žlica ruma

 

Sestavine za filo:

  • 1 kg rozin
  • 6 žlic sladkorja
  • 1,5 dl ruma
  •  
  • 25 dag masla
  • 4 rumenjaki
  • 2 vaniljeva sladkorja
  •  naribana limonina lupina

 

Priprava:

Dan pred peko očistimo rozine, jih operemo, dobro odcedimo in dodamo rum. Damo jih v posodo in večkrat premešamo, da se enakomerno napojijo.

Na dan peke najprej pripravimo kvasec. V posodici zmešamo 3 žlice toplega mleka, žlico moke, žlico sladkorja in nadrobljen kvas. Pustimo, da naraste.

V večjo skledo presejemo moko. Ostale sestavine razmešamo v toplem mleku, jajca dodamo nazadnje in pazimo, da ne zakrknejo.

Ko kvasec naraste, iz vseh sestavin zamesimo testo. Po potrebi dodamo malo moke in pustimo, da na toplem vzhaja, dokler ne podvoji svoje prostornine. Medtem pripravimo filo. Zmehčano maslo dobro umešamo, dodamo rumenjake in vaniljev sladkor, na koncu pa še nastrgano lupino limone.

Preden rozine posujemo po testu, jih damo na cedilo, da se odcedijo. Nato dodamo sladkor, ki ga enakomerno zmešamo z rozinami.

 Vzhajano testo razvaljamo v obliki kvadrata. Namažemo ga s filo in potresemo rozine.

Potico zvijemo po daljši stranici. Prerežemo jo na polovico, odrežemo tudi krajčke, in oba kosa damo v pekač, ki ga na tanko namastimo z maslom. Krajčke pečemo v posebnem pekaču. V pekaču potico narahlo potlačimo in pokrijemo. Na toplem vzhaja približno pol ure.         Preden jo damo v pečico, jo prebodemo z vilicami in premažemo s stepenim jajcem.

Pečemo eno uro pri temperaturi  180 °C.

Ko je potica pečena, jo vzamemo iz pečice in pokrijemo s prtičkom. Po desetih minutah jo previdno zvrnemo na desko, pokrijemo in počakamo, da se popolnoma ohladi.