Rožičeva potica
Večkrat so gospodinje spekle rožičevo potico, ker je bila rožičeva moka cenejša od rozin in orehov.
Rožiči so se vedno znašli v peharju, ki so ga otroci nastavili Miklavžu.
Sestavine za testo:
- 85 dag moke
- 3 dl mleka
- 6 dag kvasa
- 6 celih jajc
- 10 dag masla
- 2 žlici olja
- 6 žlic sladkorja
- žlička soli
- žlica ruma
Sestavine za filo:
- 50 dag rožičeve moke
- 3 dl sladke smetane
- 2,5 dl mleka
- 10 dag masla
- 2 olupljeni in na drobno naribani jabolki
- 2 vaniljeva sladkorja
- 2 jajci
- cimet
- limonina lupina
- žlica medu ali domače marmelade
Priprava:
Najprej pripravimo kvasec. V majhni posodi zmešamo 3 žlice toplega mleka, žlico moke, žlico sladkorja in nadrobljen kvas. Pustimo, da naraste.
V večjo skledo presejemo moko. Ostale sestavine razmešamo v toplem mleku, jajca dodamo nazadnje, pazimo, da ne zakrknejo. Ko kvasec naraste, iz vseh sestavin zamesimo gladko testo. Pustimo, da na toplem vzhaja, dokler ne podvoji svoje prostornine.
Zavremo mleko in smetano ter dodamo rožiče, zatem pa še vse ostale sestavine, razen jajc. Beljake stepemo z malo sladkorja. Ko postanejo penasti, dodamo še rumenjake. Mešanico rahlo vmešamo v rožičevo filo.
Vzhajano testo stresemo na pomokan prt in ga razvaljamo v obliki pravokotnika. Po celotni površini namažemo filo. Potico zvijemo po daljši stranici. Potico prerežemo na polovico, odrežemo tudi krajčke. Oba kosa damo v pekač, ki ga na tanko namažemo z maslom. Krajčke pečemo v posebnem pekaču, ki ga na tanko namastimo z maslom. V pekaču potico narahlo potlačimo in pokrijemo. Na toplem vzhaja približno pol ure. Preden jo damo v pečico, jo prebodemo z vilicami in premažemo s stepenim jajcem.
Pečemo eno uro pri temperaturi 180 °C.
Ko je potica pečena, jo vzamemo iz pečice in pokrijemo s prtičkom. Po desetih minutah jo previdno zvrnemo na desko, pokrijemo in počakamo, da se popolnoma ohladi.