Orehova potica

Orehova potica je slovenska kulinarična posebnost, ki je tudi v naših krajih zelo cenjena. Obstaja več receptov za pripravo tega peciva, ki nas spominja na dom, družino in druženje ob praznikih.

Orehi so bili včasih redkost, saj niso uspevali v vsaki vasi. Gospodinje so jih skrbno hranile za potico, stran od poželjivih otroških oči. Po orehovi potici je navadno zadišalo ob božiču in veliki noči.

OREHOVA_POTICA_fotoBorutKra__evec.JPG

Sestavine za testo:

  • 80 dag moke
  • ščep soli
  • 4 dag kvasa
  • približno 4 dl mleka
  • 4 rumenjaki
  • 8 dag sladkorja 
  • 2 žlici ruma
  • 8 dag masla
  • limonina lupina

 

Sestavine za filo:

  • 80 dag mletih orehov
  • 20 dag sladkorja
  • 1 velika kisla smetana
  • 3 žlice medu
  • malo ruma
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 rumenjak
  • 1 celo jajce
  • 8 dag masla

 

Kvas, žličko sladkorja in 1dl toplega mleka zmešamo in pustimo, da vzhaja.

Rumenjake in sladkor stepemo, dodamo rum, limonino lupino in mleko. Vse skupaj vlijemo k osoljeni moki. Dodamo vzhajan kvas in stopljeno maslo. Stepamo, da je testo gladko in pustimo vzhajati.

Orehom dodamo sladkor, med in smetano. Mešamo in segrevamo, da nastane gosta fila. Malo ohladimo, dodamo rum, vaniljev sladkor, rumenjak, jajce in zmehčano maslo. Dobro premešamo.

Vzhajano testo razvaljamo, namažemo s toplo filo in tesno zvijemo. Odrežemo krajčke. Potico položimo v glinen model in pustimo vzhajati. Pred pečenjem jo namažemo s stepenim rumenjakom, ki mu dodamo malo tople vode, in prebodemo.

Pečemo dobro uro na 180 °C.