Tašce

Tašce so kvašeni flancati, ki so jih včasih pripravili običajno za pusta in z njimi posebej razveselili šeme. Z njimi so se okrepčale tudi žanjice, ki so prišle pomagat pri žetvi. Tašce so običajno romboidne oblike, z dvema zarezama na sredini, v sodobni kuhinji pa je tudi oblika tašc prepuščena domiselnim kuharicam. A veliko bolj kot obliko si boste zapomnili njihov okus, še posebej, če so postrežene še čisto sveže.

Sestavine:

  • 1 kg moke
  • 4 dag kvasa
  • 6 rumenjakov
  • 8 dag masla
  • vaniljev sladkor
  • mleti sladkor
  • 2 žlici kristalnega sladkorja
  • limonina lupina
  • sol
  • pol litra mleka oz. po potrebi
  • 1 dl ruma


Priprava:

V skodelico nadrobimo kvas, dodamo 3 žlice mlačnega mleka, žličko moke in žličko sladkorja, premešamo in pustimo, da vzhaja.

V kozico damo preostalo mleko, maslo, preostali sladkor, pristavimo na zmerni ogenj in mešamo, dokler se maslo ne stopi. Počakamo, da se zmes nekoliko ohladi in dodamo nastrgano limonino lupinico, umešamo še rumenjake, vanilin sladkor in rum.

V skledo presejemo moko, ob robu posolimo in v sredini naredimo jamico. Vanjo damo nastavek kvasa, nato pa med mešanjem prilivamo mleko s sestavinami. Zamesimo gladko, voljno testo, ki ga pokrijemo in pustimo, da vzhaja na toplem, dokler ne podvoji svoje prostornine.

Vzhajano testo razvaljamo za prst debelo in oblikujemo tašce.  Tašce na toplem, pokrite s prtičkom, zopet vzhajajo, dokler ne dosežejo približno dvakratno velikost. Olje segrejemo na 170 °C in tašce z vzhajano stranjo previdno položimo v olje. Ko se na spodnji strani zlato rumeno ocvrejo, jih obrnemo in ocvremo še na drugi strani. Ohlajene posujemo z mletim sladkorjem in ponudimo.