Igovski žinkrofi

Žinkrofi so pravzaprav neke vrste žlinkrofi. Ime igovski so dobili po Iga vasi, eni izmed vasi v Loški dolini. V časih, ko se mesa skoraj ni kupovalo, so kmečke gospodinje varčno ravnale z vsakim koščkom prekajenega svinjskega mesa, ki so ga hranili v kašči ali v krušni peči, v pepelu. Pri pripravi žinkrofov so uporabile koščke prekajenega mesa ali klobaso.

IGOVSKI___INKROFI_fotoBorutKra__evec.jpg

Sestavine za testo:

  • 30  dag moke
  • 1 jajce
  • žlica masti
  • 1 dl mlačne vode
  • sol

Sestavine za nadev:

  • bel kruh
  •  4 jajca
  •  klobasa (najboljša je domača)

Priprava:

Zamesimo vlečeno testo, ga malo naoljimo in pustimo počivati. Rezine belega kruha narežemo na kocke, zmešamo s 4 jajci in ocvremo na masti. Odstavimo in primešamo narezano kuhano klobaso. Ohladimo. Testo razvaljamo v kvadrat, približno 45 cm krat 45 cm (ne razvlečemo), in  razrežemo na 20 pravokotnikov. Nadev porazdelimo po krpicah in testo zapognemo z obeh strani. Žinkrofe kuhamo v osoljenem kropu 12 do15 minut. Poberemo jih v skledo in zabelimo z mastjo ali ocvirki.