Igovski žinkrofi
Žinkrofi so pravzaprav neke vrste žlinkrofi. Ime igovski so dobili po Iga vasi, eni izmed vasi v Loški dolini. V časih, ko se mesa skoraj ni kupovalo, so kmečke gospodinje varčno ravnale z vsakim koščkom prekajenega svinjskega mesa, ki so ga hranili v kašči ali v krušni peči, v pepelu. Pri pripravi žinkrofov so uporabile koščke prekajenega mesa ali klobaso.
Sestavine za testo:
- 30 dag moke
- 1 jajce
- žlica masti
- 1 dl mlačne vode
- sol
Sestavine za nadev:
- bel kruh
- 4 jajca
- klobasa (najboljša je domača)
Priprava:
Zamesimo vlečeno testo, ga malo naoljimo in pustimo počivati. Rezine belega kruha narežemo na kocke, zmešamo s 4 jajci in ocvremo na masti. Odstavimo in primešamo narezano kuhano klobaso. Ohladimo. Testo razvaljamo v kvadrat, približno 45 cm krat 45 cm (ne razvlečemo), in razrežemo na 20 pravokotnikov. Nadev porazdelimo po krpicah in testo zapognemo z obeh strani. Žinkrofe kuhamo v osoljenem kropu 12 do15 minut. Poberemo jih v skledo in zabelimo z mastjo ali ocvirki.