Povaunca
Povaunca je ocvirkov kruh, ki mu pravimo tudi ocvirkovka. Z njo so pogostili vse, ki so pomagali pri slačenju koruze.
Neka ženska je šla vsako leto k sosedom slačit koruzo. Po končanem delu jih je gospodinja postregla s povaunco. Ženska je komaj čakala na naslednje druženje ob slačenju koruze, kajti to dobroto je jedla samo ob tej priložnosti.
Sestavine za testo:
- 90 dag moke
- 3 dl mleka
- 3 dl vode
- 4 dag kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička soli
Sestavine za nadev:
- 60 dag ocvirkov
Priprava:
V skledo presejemo moko. Na sredini naredimo jamico, ob robu posolimo. Kvas, žličko sladkorja in 1dl toplega mleka zmešamo in pustimo, da vzhaja. V jamico zlijemo kvasni narastek in segreto mleko, pomešano z vodo. Zamesimo gladko testo in ga damo vzhajati.
Ko se količina testa podvoji, ga stresemo na pomokan prt in razvaljamo v pravokotnik. Potresemo ga z ocejenimi ocvirki in zvijemo. Naredimo polžasto zavit zvitek. Položimo ga v okroglo posodo, ki smo jo namazali z mastjo. Pustimo, da vzhaja. Preden damo povaunco v pečico, jo večkrat prebodemo.
Pečemo jo 50 minut pri 180 °C.