Pisan ajdov kruh
V preteklosti je bil kruh osnovna hrana. Najpogosteje so pekli kruh iz enotne moke, rženi, koruzni, ječmenov in ajdov kruh. Če je bila slaba letina in ni bilo dovolj žita, so pripravili makunčev kruh. Včasih so spekli pisan kruh iz ječmenove moke. Belo moko so hranili za nudlce, peko potic, župn'ka z golobičkami in pogačo, s katero so obdarovali porodnico. Pred praznikom vseh svetih pa so gospodinje podarile vsem, ki so jim med letom pomagali pri kmečkih opravilih, posebno pri žetvi, prajšco. Ker je kruha pogosto primanjkovalo, so z njim spoštljivo ravnali. Znan je pregovor: »Če pade kruhek ti na tla, poberi in poljubi ga.«
Sestavine za prvo testo:
- 25 dag ajdove moke
- 25 dag enotne moke
- 3 dag kvasa
- 3 dl vode
- pol žličke sladkorja
- sol
Sestavine za drugo testo:
- 50 dag enotne moke
- 3 dag kvasa
- 3 dl vode ali mleka
- pol žličke sladkorja
- sol
Priprava prvega testa:
Najprej zavremo 3 dl vode. Ajdovo moko poparimo in mešamo tako, da sekamo. Dobimo suho zmes, kot pri suhih žgancih. Ohladimo jo na 30 °C. Medtem zmešamo kvas, pol žličke sladkorja in 1dl tople vode in pustimo, da vzhaja.
Ohlajeno ajdovo zmes postrgamo na eno stran sklede, na drugo stran pa dodamo enotno moko, ki jo ob robu posolimo. Dodamo kvasni narastek. Zamesimo gladko testo, ki ga damo vzhajati.
Priprava drugega testa:
Naredimo kvasni narastek. V skledo damo moko, ki jo ob robu posolimo. V sredini naredimo jamico, v katero zlijemo kvasni narastek in toplo mleko ali vodo. Testo pustimo, da vzhaja.
Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt in razvaljamo v pravokotnik. Potem razvaljamo še ajdovo testo in ga položimo na drugo testo (belo testo). Nato ga zvijemo in poljubno oblikujemo. Položimo ga na pekač, da vzhaja. Preden ga damo v pečico, ga po vrhu zarežemo in namažemo s projo. Pisani ajdov kruh pečemo 55 minut pri 180 °C.