EN IT DE
Menu Search

TRADICIONALNE PRIREDITVE

Tradicionalni Bloški teki

Tradicionalni Bloški teki se odvijajo v zibelki smučanja, na Blokah. Potekajo praviloma prvo nedeljo v mesecu februarju, s startom in ciljem v Novi vasi. Tekači imajo na voljo krajšo (sedem kilometrov) in daljšo progo (20 kilometrov). Lepota narave in prijaznost domačinov vsako leto pripeljeta na Bloke veliko število udeležencev.

Info: TIC Bloke
T: +386 (0)31 326158
tic@bloke.si

Pustovanje
V Ilirski Bistrici imajo tradicionalno pustno povorko »Pust je pršu«. V času pusta se domačini po vaseh in mestih radi preoblečejo v Škoromate, ki z zvonci odganjajo zimo. Škoromati so zelo stare in tradicionalne pustne maske Brkinov. So prava etnografska posebnost. Njihov izvor sega celo v 14. stoletje in veljajo za najstarejšo pustno masko na Slovenskem.
Cerkniški pustni karneval
Med prireditvami na Cerkniškem je pustni karneval zagotovo najbolj priljubljen in obiskan. Leto za letom nastajajo nove figure, maske, hudički, polhi, coprnice, Butalci, ščuke ter druga jezerska in objezerska bitja, ki se vsako leto na pustno nedeljo, točno 32 minut čez 12, sprehodijo po glavni ulici Cerknice in privabijo obiskovalce iz vse Slovenije.
V deželi ostrnic

Ko kmetje začnejo s prvo košnjo, se na poljih in travnikih Loške doline začnejo pojavljati ostrnice, ki so nekoč zagotavljale kakovostno sušenje sena. Pravšnjo ostrnico predstavlja okleščen vrh smreke ali jelke, ki jo je potrebno dobro zasaditi v tla, da se pod težo sena ne prevrne. V tem času domačini organizirajo tradicionalno etnološko turistično prireditev »V deželi ostrnic«, na kateri obujajo stare običaje, povezane s košnjo in z izdelovanjem ostrnic.

Info: TIC Lož
T: +386 (0)81 602 853

tic.loz@kabelnet.net

http://www.loskadolina.info

Srednjeveški dan pri gradu Snežnik

Med kulturnozgodovinskimi spomeniki izstopa Grad Snežnik, ki je edinstven muzej bivalne kulture 19. stoletja in edini grad v Sloveniji, ki se ponaša z izvirno notranjo opremo. Grad je umeščen v park, ki je zasnovan v krajinskem slogu in ga sestavljajo številni drevoredi, jase, umetno jezero in sprehajalne poti. V idiličnem okolju gradu Snežnik se spomladi, na Srednjeveškem dnevu, odvijata pravi viteški turnir in srednjeveški sejem.

Info: TIC Lož
T: +386 (0)81 602 853

tic.loz@kabelnet.net

http://www.loskadolina.info

Žive jaslice v Postojnski jami
Žive jaslice v Postojnski jami s svetopisemsko zgodbo o božjem rojstvu oživijo v najlepših kapniških prostorih. Obiskovalci si prizore jaslic ogledajo spotoma, ob sproščenem sprehodu skozi postojnsko lepotico. Jaslice si lahko ogledate med 26. decembrom in 6. januarjem.

Info:

+386 (0)5 700 01 00

e-pošta: info@postojnska-jama.eu

Spletna stran 

Furmanski praznik v Postojni

To je tradicionalna celodnevna etnološka prireditev v Postojni s prikazom domače in umetne obrti, s tekmovanjem harmonikarjev, s furmansko povorko in z zabavnim programom. Furmanski praznik, ki ga prirejajo v začetku julija, obuja stare običaje iz dežele furmanstva. Sprevod vozil različnih tipov s konjskimi vpregami je popestren s prikazom starih slovenskih obrti.

Info: TD Postojna
T: +386 (0)5 72 01 610
info@tdpostojna.si

http://www.tdpostojna.si

Mihaelov sejem v Novi vasi na Blokah

Domačini vsako leto prikažejo tradicionalne obrti, kot so pletenje košev in košar, čevljarska obrt ter izdelovanje suhe robe in bloških smuči.  Ker pa dobrega sejma ni brez dobre lokalne kulinarike, prireditelji obiskovalcem pripravijo kavro – to je kolerabo v glinenih skodelicah, postrežejo pa jo z lesenimi žlicami.

Sejem je osrednji dogodek ob prazniku občine Bloke, ki se odvija vsako leto, zadnjo nedeljo v septembru.

Info: TIC Bloke
T: +386 (0)31 326158
tic@bloke.si

Kmet - gozdar nekoč in danes
Prireditev, ki poteka vsako leto avgusta pri kozolcu toplar v Belskem, je zelo obiskana. Prikazuje  slovensko kmečko in gozdarsko tradicijo in običaje, pri tem pa spodbuja poklicno usmerjanje mladih, živečih na podeželju, v kmetijske in gozdarske poklice. Na prireditvi so organizirane promocijske stojnice za trženje in prodajo kmetijskih proizvodov ter promocija domačih izdelkov.

Info: TD Pudgura,
T: (0)51 383 242, +386 (0)51 659 643

http://www.pudgura.com