EN IT DE
Menu Search
Podzemni svet
 • Otoška jama
 • Planinska jama
 • Postojnska jama
 • Križna jama
 • Pivka in Črna jama
 • Jama pod Predjamskim gradom

Z bogato turistično, krasoslovno in speleobiološko aktivnostjo je Postojnska jama zagotovo ena najbolj priljubljenih, najbolj obiskanih in najbolj raziskanih podzemnih jam. Čudež narave, ki ga velja večkrat obiskati in se mu pokloniti!

Podzemeljski svet Zelenega krasa je gosto prepreden z jamami. Po nekaj najlepših in največjih se lahko preprosto sprehodite po urejenih poteh. Če pa vas mika pogled od bliže, se lahko za nekaj ur prelevite v jamarja in obiščete tudi nekoliko manj dostopne rove Postojnske in drugih jam.

Proteusova jama z vivarijem se nahaja v neposredni bližini vhoda v Postojnsko jamo. V razstavnem delu boste poleg človeške ribice spoznali tudi druge avtohtone prebivalce podzemlja in se seznanili s temelji speleobiologije in krasoslovja. Jama pod Predjamskim gradom je po svoji dolžini tik za Postojnsko jamo. Razteza se v štirih nadstropjih, ki so povezana med sabo. V jami prezimuje preko deset vrst netopirjev, zato je v zimskem času zaprta za obiskovalce. Pivka in Črna jama sta zadnji jami ob podzemeljskem toku Pivke, preden ta dokončno izgine in se spet pojavi v Planinski jami. Obe imata vhod s površja skozi udorno vrtačo, ki nastane, ko se del stropa jame udre. Medtem ko se v Črno jamo spustite zlagoma, je vhod v Pivko jamo obdan z impozantnimi navpičnimi stenami. Črna jama navdušuje s svojimi oblikami, Pivka jama pa ponuja privlačen pogled na reko, zlasti ob visokem vodostaju. Planinska jama (del Postojnsko-planinskega jamskega sistema) je izvirna kraška jama z največjim sotočjem podzemnih rek v Evropi. Reki Pivka in Rak pritečeta na dan kot reka Unica.Križna jama je več kot 9 km dolga podzemna vodna jama z več deset jezeri, ki jo obiskovalci lahko občudujejo tudi s čolna. Je pomembno najdišče kosti jamskega medveda in ena od biotsko najbolj pestrih kraških jam na svetu.

Otoška jama
Address Jamska cesta 28, 6230 Postojna
Telephone T: +386 (0)5 700 01 00
Otoška jama je dober kilometer oddaljena od Postojnske jame in je del nekdaj skupnega postojnskega jamskega sistema. Otoška jama je lepa turistična točka, ki so jo zaradi njenih edinstvenih lepot uporabljali tudi filmski mojstri iz Slovenije in tujine. Dolga je 623 metrov.
 • Otoška jama
Planinska jama
Telephone M:+386 (0)41 338 696, +386 (0)41 304 588, F: +386 (0)5 756 52 42 (Zvonko Samsa)
Planinska jama je največja vodna jama v Sloveniji. Krasijo jo visoke dvorane, ozke soteske, podzemna jezera, brzice, sifoni in številni kapniki. V jami si obiskovalci lahko ogledajo pravo redkost; sotočje dveh rek. Pivke, ki prinese vode iz Postojnske kotline, in Raka, ki združuje vode Rakovega Škocjana,Cerkniškega polja in Javornika.

Turistični del jame je dolg 900 m in si ga je mogoče ogledati v vsakem vremenu in nivoju vode, medtem ko so ostali deli jame dostopni le v nizkem vodostaju in s primerno opremo.Ob nizkem vodostaju je možen ogled s čolni, ki traja do šest ur. Ogled jame je organiziran s pomočjo halogenskih svetilk. Obisk traja približno 1,5 ure.
 • Planinska jama
Postojnska jama
Address Jamska cesta 28, 6230 Postojna
Telephone T: +386 (0)5 700 01 00
Postojnska jama je splet 20 kilometrov zakopanih rovov, galerij in dvoran, v katero so izkušeni vodniki v skoraj dvesto letih pospremili že več kot 33-milijonsko množico obiskovalcev. To je največja jama klasičnega krasa in hkrati najbolj obiskana turistična jama v Evropi. Že leta 1872 so bili položeni železniški tiri po jami, leta 1884 pa napeljana elektrika. Obiskovalčeva radovednost se danes teši s spoznanji o nastanku jam, z ogledom rovov in dvoran, predvsem pa z opazovanjem kapnikov, ki se spuščajo s stropa ali dvigajo s tal, združujejo v stebre, gubajo v zastore ali nizajo v zaporedja domišljijskih oblik.

Jama je lahko dostopna brez stopnic in težjih vzponov, del ogleda poteka s podzemnim vlakom, del pa peš. Postojnska jama velja za zibelko speleobiologije. V postojnsko-planinskem jamskem sistemu živi kar 85 različnih vrst specializiranih podzemeljskih živali, kar je največ v svetovnem merilu in kar predstavlja presežek biotske raznovrstnosti. Najznamenitejša je vsekakor človeška ribica ali močeril (Proteus anguinus).

 • Postojnska jama
Križna jama
Address Bloška Polica 7, 1384 Grahovo (Društvo ljubiteljev Križne jame)
Telephone M: +386 (0)41 632 153
Križna jama je svetovno znana kraška jama. Njena posebnost so podzemna jezera, ki jih je kar 47, in najdišče kosti jamskih medvedov. Enourni ogled suhega dela in vožnja s čolnom po prvem jezeru je primerna za večje skupine, štiriurni ogled s čolnom čez 13 jezer pa za največ štiri osebe.
 • Križna jama
Pivka in Črna jama
Address Veliki Otok 50, 6230 Postojna
Telephone T: +386 (0)5 700 01 00

Del Postojnskega jamskega sistema sta tudi Črna in Pivka jama. Pivka jama ponuja enkraten vpogled v podzemsko strugo reke Pivke in je edino mesto v celotnem sistemu, kjer je možen ogled vodnih rovov. Sprehod skozi jamo razkriva skrivnost nastanka podzemnih rovov in čudovit prikaz moči tekoče vode. Skozi umeten rov se obiskovalci podajo v Črno jamo, kjer na temnih kapnikih čudovito zažarijo tisoči drobnih kristalčkov, ki pogledu dodajo pridih čarobnosti.

 • Pivka in Črna jama
Jama pod Predjamskim gradom
Telephone T: +386 (0)5 700 01 00
V Jamo pod Predjamskim gradom vodijo tri poti. Najbolj znan je vhod skozi Konjski hlev, v katerem so odkrili sledove iz mlajše kamene in bakrene dobe, pa tudi iz rimskih časov. Pot v podzemlje pripelje do Glavnega rova. Imenski rov, v katerem so ohranjeni podpisi obiskovalcev od 16. stoletja dalje, je prav zaradi podpisov velika zanimivost in obvezna ogledna točka.

Imenski rov povezuje Glavni rov s Fiženco, ki ima vhod nad gradom in se spušča 600 m dolgo v podzemlje. Zaradi lege in ugodne temperature je v njej veliko netopirjev, ki so zaščiteni, zato vstop v jamo v času njihovega zimskega spanja ni mogoč.
 • Jama pod Predjamskim gradom
^ Nazaj na vrh