EN IT DE
Menu Search
Muzej krasa
Muzej krasa
Address Notranjski muzej Postojna, Kolodvorska cesta 3, 6230 Postojna
Telephone T: +386 (0)5 721 10 90, F: +386 (0)5 721 10 92

Muzej krasa je osrednja slovenska razstava, ki je popolnoma posvečena predstavitvi zgodovine in sedanjosti tega svetovnega fenomena. Obiskovalce vseh starosti čaka sodobno organizirana zbirka informacij, podob, predmetov in neposrednih izkustev.

Poglobljena predstavitev krasa je zasnova zelo dinamično, saj se v njej prepletajo tako dokumentarna gradiva, redki in dragoceni predmeti, multimedijske in interaktivne vsebine ter tudi številne praktične delavnice.

Razstavni prostori se raztezajo na 700 kvadratnih metrih v dveh nadstropjih stavbe Notranjskega muzeja.

Prvo nadstropje razstave je namenjeno dinamični predstavitvi krasa – od potovanja v preteklost in razkrivanja ključnih dejavnikov, ki so omogočili nastanek krasa, do kronološkega pregleda njegovega tisočletnega razvoja ter predstavitve ključnih kraških območij v Sloveniji in z njim povezanih pojavov. Celotno drugo nadstropje razstave je namenjeno najbolj atraktivnemu kraškemu pojavu - kraški jami. Skrivnostna podzemna prostranstva so predstavljena kot pribežališče ledenodobnih živali, kot bivališča naših prednikov, kot skrivališča zakladov, pa tudi kot velik navdih sodobnega človeka na področju športnega in raziskovalnega jamarstva.

Prav posebno mesto na razstavi pa ima Predjamski zaklad, ki velja za eno največjih dragocenosti, ki jih hrani Notranjski muzej. Gre za najdbo pozlačenega posodja, ki ga je več stoletij do odkritja med obnovo v devetdesetih letih skrival Predjamski grad in pripoveduje zgodbo o družabnem življenju, ki se je odvijalo ob svečah ter s hrano in pijačo obloženo mizo.


URNIK:

ponedeljek: zaprto

torek - nedelja: 10:00 - 18:00

  • Muzej krasa