EN IT DE
Menu Search
Muzeji in zbirke
 • Bloški smučar - stalna muzejska razstava
 • Muzej krasa
 • Brkinski škoromati - etnološka muzejska zbirka
 • Ekomuzej Pivških presihajočih jezer
 • Muzejska zbirka Hodnikov mlin
 • Interpretacijski center Cerkniško jezero
 • Park vojaške zgodovine Pivka
 • Lovska zbirka in polharski muzej
 • Novakov mlin
 • Etnološka zbirka na Stari Sušici
 • Muzejski zbirki "Pri stari dami"
 • Kozolec Toplar z etnografsko zbirko kmečkega orodja
 • Proteusova jama z vivarijem
Bloški smučar - stalna muzejska razstava
Address Nova vas 4a, 1385 Bloke
Telephone +386 (0)31 326 158

Bloški smučar in starodavne bloške smuči spadajo med najbolj izredne in najbolj svojevrstne etnografske posebnosti v Slovenskem prostoru.

Bloška smučarska kultura je sodobno predstavljena v prostorih večnamenske dvorane v obliki Stalne muzejske razstave Bloški smučar.

Razstava je na ogled v dveh prostorih. Vsebina je predstavljena v kronološkem zaporedju in po tematskih sklopih, dopolnjujejo jo interaktivne komponente in vsebine. Obiskovalec ob vstopu izve , da gre za kulturo preteklosti, na kar simbolično opozori skulptura bloškega smučarja, ki lebdi v prostoru. Na ogled so eksponati bloških smuči, ki so datirane od leta 1880 do 1940. V večnamenskem prostoru, ki je namenjen projekciji filmskega gradiva in interaktivnim vsebinam, nas razstava popelje skozi zgodovinski pregled smučanja v svetu ter seznani z novejšimi dognanji o bloškem smučanju.

Razstava tako omogoča celoten vpogled v kulturo in zgodovino bloškega smučanja vse do današnjega časa.

 • Bloški smučar - stalna muzejska razstava
Muzej krasa
Address Notranjski muzej Postojna, Kolodvorska cesta 3, 6230 Postojna
Telephone T: +386 (0)5 721 10 90, F: +386 (0)5 721 10 92

Muzej krasa je osrednja slovenska razstava, ki je popolnoma posvečena predstavitvi zgodovine in sedanjosti tega svetovnega fenomena. Obiskovalce vseh starosti čaka sodobno organizirana zbirka informacij, podob, predmetov in neposrednih izkustev.

Poglobljena predstavitev krasa je zasnova zelo dinamično, saj se v njej prepletajo tako dokumentarna gradiva, redki in dragoceni predmeti, multimedijske in interaktivne vsebine ter tudi številne praktične delavnice.

Razstavni prostori se raztezajo na 700 kvadratnih metrih v dveh nadstropjih stavbe Notranjskega muzeja.

Prvo nadstropje razstave je namenjeno dinamični predstavitvi krasa – od potovanja v preteklost in razkrivanja ključnih dejavnikov, ki so omogočili nastanek krasa, do kronološkega pregleda njegovega tisočletnega razvoja ter predstavitve ključnih kraških območij v Sloveniji in z njim povezanih pojavov. Celotno drugo nadstropje razstave je namenjeno najbolj atraktivnemu kraškemu pojavu - kraški jami. Skrivnostna podzemna prostranstva so predstavljena kot pribežališče ledenodobnih živali, kot bivališča naših prednikov, kot skrivališča zakladov, pa tudi kot velik navdih sodobnega človeka na področju športnega in raziskovalnega jamarstva.

Prav posebno mesto na razstavi pa ima Predjamski zaklad, ki velja za eno največjih dragocenosti, ki jih hrani Notranjski muzej. Gre za najdbo pozlačenega posodja, ki ga je več stoletij do odkritja med obnovo v devetdesetih letih skrival Predjamski grad in pripoveduje zgodbo o družabnem življenju, ki se je odvijalo ob svečah ter s hrano in pijačo obloženo mizo.


URNIK:

ponedeljek: zaprto

torek - nedelja: 10:00 - 18:00

 • Muzej krasa
Brkinski škoromati - etnološka muzejska zbirka
Address Podgrad
Telephone +386 (0)571 12 300; +386 (0)41 307 354
Etnološka muzejska zbirka Brkinski škoromati se nahaja v Podgradu pri Ilirski Bistrici. V zbirki so predstavljene tradicionalne maske tega območja - škoromati, ki po pisnih virih izvirajo iz 14. stoletja. Z ogledom originalnih kostumov, prikazom povorke in foto ter video gradivom boste spoznali običaj škoromatije, like v skupini ter pomen in proces izdelovanja mask. 
 • Brkinski škoromati - etnološka muzejska zbirka
Ekomuzej Pivških presihajočih jezer
Address Slovenska vas, 6257 Pivka
Telephone +386 (0)31 775 002
Ekomuzej Pivških presihajočih jezer predstavlja zgodbo o vodi na kraškem svetu Zgornje Pivke. Posebna geološka zgradba območja v povezavi z neenakomerno razporejenimi padavinami povzroča veliko nihanje gladine kraške podtalnice. Ob visokih vodah nastane v dolini kar sedemnajst presihajočih jezer. Za spoznanje njihovega nastajanja je potrebno zavrteti posebno mlinsko kolo. Predstavitve posameznih jezer vključujejo tudi življenje domačinov v pokrajini, kjer je enkrat preveč, drugič pa premalo vode. Makete najpomembnejših življenjskih okolij: mokrih in suhih travnikov, grmišč, gozdov in jam dopolnjujejo predstavitve izjemno pestrega rastlinskega in živalskega sveta v Pivški kotlini.

Odprto sobote in nedelje

maj - november: 10.00 - 17.00
november - maj: 10.00 - 15.00

Za najavljene skupine je obisk možen skozi vse leto

 • Ekomuzej Pivških presihajočih jezer
Muzejska zbirka Hodnikov mlin
Address Trg maršala Tita 6, 6250 Ilirska Bistrica
Telephone M: +386 (0)31 585 602
Muzejska zbirka Hodnikov mlin se nahaja v Ilirski Bistrici. Vsebina: zgodovina mlinarstva in žagarstva na bistriškem, ogled mlina, žage in "Mickine" kuhinje. Trajanje: 1 uro.

Možen tudi ogled starega mestnega dela z izvirom potokov Bistrica in Sušec, vodarne, ribogojnice in razvalin gradu ter ogled mesta (občinska stavba, hortikulturni park, hrib svobode z Lenassijevim spomenikov, kjer so se zaključili zadnji boji 2. svetovne vojne).
 • Muzejska zbirka Hodnikov mlin
Interpretacijski center Cerkniško jezero
Address Jezerski hram, Dolenje Jezero 1e, 1380 Cerknica
Telephone T: +386 (0)1 709 40 53, M: +386 (0)41 561 870
Tu si lahko ogledate živo maketo Cerkniškega jezera. Ob strokovni razlagi boste izvedeli vse o nastajanju in presihanju kraškega fenomena Cerkniškega jezera. Maketa je prvi prikaz delovanja tega svetovno poznanega jezera in natančno ponazarja stanje v naravi.

Na ogled je tudi etnološka zbirka, ki obsega vse pripomočke, ki so se uporabljali pri tradicionalnem načinu ribolova, več vrst starih lesenih drsalk, čoln drevak ter pribor za rezanje in spravilo ledu. Ob obisku muzeja si lahko dodatno ogledate polurno multimedijsko predstavitev, ki prikazuje presihajoče Cerkniško jezero v vsej njegovi raznolikosti in posebnosti skozi štiri letne čase.
 • Interpretacijski center Cerkniško jezero
Park vojaške zgodovine Pivka
Address Park vojaške zgodovine, Kolodvorska cesta 51, 6257 Pivka
Telephone T: +386 (0)31 775 002
V parku vojaške zgodovine si lahko ogledate tankovsko artilerijsko zbirko. To so v glavnem tanki, oklepni avtomobili, oklepni transporterji, samohodke ter posebna amfibijska vozila in zračno-desantna bojna vozila. V Komandi, osrednji stavbi starih vojašnic v Hrastjah, je stalna zbirka Regio Carsica Militaris, ki povzame večtisočletno vojaško in utrdbeno dediščino širšega območja strateško pomembnih Postojnskih vrat.

V različnih stavbah se nahaja še nekaj stalnih razstav, lahko pa se tudi odpravite na Krožno pot vojaške zgodovine ali po poti do utrdb Alpskega zidu. Vsako leto pa v septembru organizirajo Festival vojaške zgodovine in ponazorijo katero od zgodovinskih bitk (npr. Napoleonova bitka pri Razdrtem, bitka za koto 110). Najnovejša pridobitev je podmornica P-913 Zeta, ki jo lahko spoznate tudi znotraj.
 • Park vojaške zgodovine Pivka
Lovska zbirka in polharski muzej
Address Kozarišče 70, 1386 Stari trg pri Ložu
Telephone T: +386 (0)1 705 75 16, M: +386 (0)31 288 470
Lovska zbirka in polharski muzej, ki se nahajata v Loški dolini pri gradu Snežnik. Lovska zbirka vsebuje trofeje avtohtone divjadi snežniško-javorniškega masiva in Cerkniškega jezera. V Polharskem muzeju je originalen prikaz načina življenja, lova na polhe in njegove uporabe v gospodarske in prehrambne namene nekoč in danes. Lov na polhe obujajo domačini na tradicionalni prireditvi, imenovani Polharska noč, ki poteka zadnjo septembrsko soboto. Tu si je mogoče ogledati nekoč bogato polharsko izročilo in kupiti pravo polhovo mast, ki je bila v ljudskem zdravilstvu izredno cenjena.
 • Lovska zbirka in polharski muzej
Novakov mlin
Address Topolc 75c, 6250 Ilirska Bistrica
Telephone +386 (0)5 71 45 987; +386 (0)51 332 973
V Smrjah ob reki stoji Novakova domačija z mlinom. Njena preteklost priča o življenju naših prednikov v Reški dolini.
Hiša ob mlinu je nastala 1856. leta, mlin in žaga pa sta bila sezidana že prej. Posest, velika 14 ha, je lastnikom nudila zaslužek s kmetijstvom in mlinarstvom.

Zaradi pogostih poplav Novakova hiša stoji malce dlje od Vjlke uode (reke Reke). Ob velikih poplavah je prišla voda celo do podpornih kamnov ognjišča. Stavba je velika, enonadstropna, podaljšana v gospodarsko poslopje. Zgrajena je iz flišnega kamna, pokrita pa je bila s kupami, ki so jih pozneje zamenjali.
Mlin stoji v bližini rečne struge. Do njega je speljan kanal - mlinščica, v katerem je bilo možno regulirati vodo. Na drugi strani kanala je bila žaga, ki je sedaj ni več. Ob štali je bil svinjak, malo dlje pa iz desk narejeno stranišče "na štrbunk". 

Novakova domačija vam nudi:
    
  
- prostor primeren za piknik prostor, za večje število ljudi (do 200 ljudi),
- poročna slavja na prostem v naravi, 
- pikniki za družine z majhnimi otroki, kjer je veliko prostora za igro, 
- možnost igranja nogometa, balinanja, odbojke, ter razne druge igre, ki se igrajo na veliki igralni površini,...
- možnost ogleda črne kuhinje, mlina,... 
- možnost praznovanja v notranjih prostorih Novakove hiše. Za te priložnosti imamo urejen prostor, ki sprejme približno 50 ljudi, 
- možno je tudi opazovanje narave in nekaterih redkih močvirnih ptic (čaplje),
- od NOVAKA vodi več poti, zato se je možno podati na kakšen daljši sprehod ob vodotoku reke Reke, 
- imamo tudi urejen prostor za piknike, kjer se lahko v primeru dežja ljudje zatečejo pod streho (oziroma nadkritek)
- za večje skupine organiziramo ogled etnološke zbirke.
 • Novakov mlin
Etnološka zbirka na Stari Sušici
Address Stara Sušica 20, 6256 Košana
Telephone +386 (0)40 377 167; +386 (0)40 601 409

Stara Sušica je eno najstarejših naselij v občini Pivka. Ime ji daje presihajoč potok Sušica. Vasica s 50 prebivalci leži v neokrnjeni naravi, naslonjena na flišna Brda, s pogledom na Košansko dolino, Vremščico, Osojnico, Taborom in Primožem nad Pivko.

O starosti naselja govorijo ostaline iz preteklosti – ostanki naselja iz železne dobe in predmeti iz rimskega obdobja. Prebivalci Stare Sušice vas prijazno vabijo, da si popestrite dan in spoznate znamenitosti vasi. Še posebno vabilo velja za ogled etnološke zbirke društva Preteklost živi z nami. O življenju na vasi vam bo govorilo preko 200 predmetov, predvsem o delovni in bivalni kulturi. Pobliže pa boste vas in sosednje kraje spoznali z ogledom video posnetkov.

Kot se spodobi za prijazne domačine, vas bomo postregli s posebno dobrodošlico, za večje skupine pa seveda ne bo manjkala tudi harmonika in pesem.

Posebnega ogleda je vredna tudi cerkvica sv. Janeza Krstnika, kjer na kresno noč organiziramo posebno kulturno prireditev in seveda velik kres.

Ogled znamenitosti je voden po predhodni najavi.
 • Etnološka zbirka na Stari Sušici
Muzejski zbirki "Pri stari dami"
Address Predjama 13, 6230 Postojna
Telephone +386 (0)41 730 690
Muzejski zbirki "Pri stari dami" predstavljata zgodbi 1. svetovne vojne in lovstva na Slovenskem. 

Območje Zelenega krasa je bilo od nekdaj izredno pomembno strateško ozemlje, ki so ga skozi stoletja zavojevale številne vojske. V začetku 20. stoletja je velika vojna zarezala in pustila globoke posledice, ki so vp.ivale na politično, gospodarsko in kulturno življenje celotenga območja še desetletja po tem. Zgodba 1. svetovne vojne je predstavljena z razstavnimi predmeti iz območja Soške fronte ter s pomočjo modernih muzejskih postavitev.

Lovska zbirka predstavlja bogato tradicijo lovstva na Postojnskem in širšem slovenskem območju. V zbirki je predstavljen živalski svet gozdov, z največjimi evropskimi zvermi (rjavi medved, ris) ter lokalnimi posebnostmi kot je npr. polharstvo.

V muzeju v Predjami si lahko poleg ogleda muzejskih zbirk 1. svetovne vojne - Soške fronte in lovskega muzeja ogledate in kupite proizvode lokalnih izdelkov in obrtnikov:

 • domača vina iz vinorodnih okolišev Goriška brda, Kras, Vipavska dolina in Slovenska Istra
 • medice in žganja postojnskih proizvajalcev
 • med okoliških medarjev
 • izdelke domače obrti
 • spominke

URNIK:

Ponedeljek - petek: 10:00 - 18:00

Sobota, nedelja, prazniki: 10:00 - 19:00

 • Muzejski zbirki "Pri stari dami"
Kozolec Toplar z etnografsko zbirko kmečkega orodja
Address Studeno 68, 6230 Postojna
Telephone M: +386 (0)51 383 242

TOPLAR –SPOMENIK SLOVENSKEGA STAVBARSTVA

V neposredni bližini Predjamskega gradu (6 km od Postojne) stoji značilni slovenski dvojni kozolec (toplar) z zanimivo etnografsko zbirko kmečkega orodja. Kozolec so leta 202 postavili člani TD Podgura, ker so želeli ohraniti orodje in opremo, ki so jo pri svojem delu uporabljali naši predniki. Velik del eksponatov so tako rešili pred razprodajo v tujino ali žalostnim propadom v pečeh in na smetiščih. Toplar izvira iz leta 1883 in predstavlja dragocen spomenik ljudskega stavbarstva na Slovenskem. Takšne dvojne kozolce so včasih uporabljali za sušenje žita in krme, skladiščenje pridelkov ter hrambo orodja in opreme.

ETNOGRAFSKA ZBIRKA KMEČKEGA ORODJA

Zbirka v kozolcu obsega preko 200 predmetov najrazličnejšega orodja in priprav, ki so jih ljudje na tem območju uporabljali pri opravilih povezanih s poljedelstvom, živinorejo, sadjarstvom, gozdarstvom, lovom, nabiralništvom, prevažanjem, čevljarstvom, kovaštvom, kolarstvom, gospodinjstvom in drugimi dejavnostmi.

S kozolcem in zbirko upravlja TD Pudgura, ki pri ohranjanju in promociji dobro sodeluje z Notranjskim muzejem Postojna.  

URNIK:

v letu 2015 bo zbirka odprta za oglede po predhodnem dogovoru na telefon 051 360 898 ali e-naslov pudgura@gmail.com

 

Cenik

Odrasli: 2€

Dijaki, študenti: 1€

Otroci do 14.let : brezplačno

 

in pol ure pred napovedanimi četrtkovimi večeri pod kozolcem- brezplačno


Otvoritev prenovljene razstave
 • Kozolec Toplar z etnografsko zbirko kmečkega orodja
Proteusova jama z vivarijem
Address Jamska cesta 28, 6230 Postojna
Telephone T: +386 (0)5 700 01 00
V projekcijski dvorani objekta si lahko ogledate multimedijsko predstavitev o krasu in kraškem podzemlju. V prvem jamskem delu Proteusove jame z vivarijem je predstavitev morfologije Postojnskega jamskega sistema, v drugem, Rovu novih podpisov, pa predstavnike jamskega živalskega sveta, med katerimi sta tudi človeška ribica in drobnovratnik.
 • Proteusova jama z vivarijem
^ Nazaj na vrh