EN IT DE
Menu Search
Smrekarjeva domačija
Smrekarjeva domačija
Address Grobišče 11, 6230 Postojna
Telephone +386 (0)41 740 574

Med Postojno in Prestrankom leži majhna vas Grobišče, ki velja za eno mlajših naselij na Pivškem. Vas krasijo vodnjaki, hiše grajene v pivškem stilu, ki so večinoma nastale v 19. stoletju, in zanimive zgodbe, kot je tudi tista o samem imenu vasi. Grobišče je namreč ime dobilo po grobovih – grobiščih, ki so tu nastala v času kuge. Vas je bila omenjena v urbarju za Postojno leta 1400. 

Od takrat pa do danes se je marsikaj spremenilo. Grobišča so potonila v pozabo, ostalo je le ime.  Ljudje so se selili, težka ilovnata zemlja ni dajala kruha, vas se je gospodarsko navezovala na bližnji Štivan. Vsak se je moral znajti po svoje. A vas ni zamrla, vztrajnost je zmagala in danes v Grobiščah živi okoli 80 duš. Marsikaj se je spremenilo, a nekaj ni potonilo v pozabo - Smrekarjeva domačija.

Hiši, na naslovu Grobišče 7 (danes 11), se je od nekaj reklo Pri Smrekarjevih, čeprav že več kot stoletje pripada družini Maver. Ohranjeni dokumenti med drugim kažejo, da je  leta 1935 v hiši  delovala  gostilna, ki je bila med prebivalci zelo priljubljena, saj so si v njej izmenjevali novice, sklepali kupčije, se včasih tudi skregali, a večinoma veselili.  Gostilna je ostajala središče vaškega življenja tudi še po drugi svetovni vojni , ko so tovrstne vaške gostilne počasi začele ugašati.

Leta 2009 je domačijo podedovala Melita Stegel, ki se je z možem Boštjanom odločila, da bosta nadaljevala s tradicijo Smrekarjeve domačije. Kmetijo sta oživila jo preusmerila v ekološko kmetovanje, obdelovalne površine pa povečala iz 7h na 20h. Na njej sedaj redita 8 govedi slovenske avtohtone pasme – Cikasto govedo in 14 oslov. Obdelovalne površine jim omogočajo povečevanje črede živali katerim bosta v začetku leta dodala tudi avtohtono slovensko pasmo prašiča – Krškopoljec.  V lanskem letu sta prvič na njivah posejala žito pšenico in piro, katero pa bosta mlela kar na svojem mlinu na kmetiji. Kot mlada prevzemnica kmetije se je Melita prijavila na različne ukrepe  agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja in je bila uspešna na štirih ukrepih. Smrekarjeva domačija je ob upoštevanju in spoštovanju tradicije  dobila novo podobo in vsebino, saj je po novem namenjena turistični dejavnosti. Osnovna ideja domačije pa ostaja ista – povezovanje ljudi. 

 Potrditev , da ste v osrčju Zelenega krasa sredi pogledov na Hrušico, Nanos, Sovič, Javornike in Snežnik je obisk Smrekarjeve domačije v Grobiščah. Na domačiji, ki je zaščitena kot nepremična kulturna dediščina ponujajo različne vrste kruha iz svoje krušne peči, pri hrani pa izpostavljajo predvsem jedi iz telečjega mesa avtohtone slovenske pasme – Cikasto govedo. Pripravijo tudi različne vrste juh, prilog in sladic. Na domačiji se zavedajo, da je gostom potrebno prisluhniti, zato  z gosti sodelujejo pri pripravi menija za skupine.

Organizirajo razna srečanja, kulturne dogodke, kosila, večerje…

Ponujajo vam tudi možnost organizacije degustacije kmetij s katerimi sodelujejo:

-         VINA S VIPAVSKE DOLINE (VIDUS IN NAFA) - VINARSTVO TROŠT (Podnanos)

-         VINA S KRASA -  VINARSTVO ŠIRCA – KODRIČ (Godnje)

-         SIRA – KMETIJA JERNUCLOVI (Petelinje)

Obratovalni čas je po predhodnem dogovoru.

  • Smrekarjeva domačija