EN IT DE
Menu Search
Loška dolina in Babno Polje, 24. 2. 2018 ob 0:00

21. februar je mednarodni dan turističnih vodnikov. Primeren dan, da opozorimo na vlogo, ki jo imajo lokalni turistični vodniki. 

Začetne oblike vodenj so se navezovale predvsem na večje znamenitosti (grad Snežnik, Križna jama), medtem pa so programi lokalnih vodnikov postali vedno bolj prepredeni s stoletnimi prigodami notranjskega človeka. In ravno majhne zgodbe vsakdanjega življenja so tisto, po čemer hrepenijo (post)moderni turisti in česar ni moč najti v velikih turističnih vodičih. Lokalni vodniki so tako izjemni (včasih celo edini) varuhi in promotorji lokalne dediščine, kulturne in naravne. Samo vodenje ni nikoli zgolj delo, ki ga je potrebno opraviti, ampak je predvsem velika zavezanost kraju, predanost njegovim ljudem, ukoreninjenost v njegovi tradiciji, spoštovanje njegove narave in njenih zakonitosti.

Vabimo vas, da si vzamete čas in se podate na vodene sprehode z našimi lokalnimi vodniki. Janja vas bo 24. februarja popeljala po parku gradu Snežnik (med drevoredi, kjer z malo domišljije še lahko vidite grajske na njihovem kopališču, strelišču ali na ledu pod gradom ...), Alenka pa dan kasneje po Babnem Polju (slovenski Sibiriji - deželi mraza in toplih ljudi, kot pravi sama). Matej, po izobrazbi profesor geografije, vam bo 3. marca predstavil zapletene poti kraških voda (na primeru sistema požiralnikov, ponikev, izvirov in ponorne jame med vasema Nadlesk in Dane), z Matejo pa boste 4. marca na sprehodu od vasi Podgora do Vrha spoznali vsakdanje življenje klenih notranjskih kmetov iz preteklega stoletja in se zazrli preko Loškega polja z ene najlepših razglednih točk.

Vabljeni torej v Loško dolino in na Babno Polje. Razporedi brezplačnih vodenj so v priloženem vabilu. Dan si lahko zapolnite s sprehodom/ pohodom na katerega od bližnjih hribov ali ogledom drugih znamenitosti.


JANJA URBIHA: PO DREVOREDIH GRAJSKEGA PARKA

sobota, 24. februar 2018, ob 16. uri

pred gradom Snežnik, Kozarišče 67

 

ALENKA VEBER: PO SLOVENSKI SIBIRIJI

nedelja, 25. februar 2018, ob 14. uri

parkirišče pred Rihtarjevo domačijo, Babno Polje 67

 

MATEJ KRŽIČ: POŽIRALNIKI IN IZVIRI V OKOLICI DAN

sobota, 3. marec 2018, ob 14.30 uri

pri cerkvi sv. Urbana, Škrilje (zaselek vasi Dane)

 

MATEJA PEČEK: OD PODGORE DO VRHA

nedelja, 4. marec 2018, ob 14. uri

pri cerkvi sv. Družine, Podgora

 

VSA VODENJA SO BREZPLAČNA in trajajo od ene do največ dveh ur. Potekajo na prostem, zato imejte primerna oblačila in obutev.

 

Dodatne informacije:

TIC Lož

Cesta 19. oktobra 49, 1386 Stari trg pri Ložu

telefon: 081 602 853

e-pošta: tic.loz@kabelnet.net