EN IT DE
Menu Search
Pohodne poti
  • Krpanova pot na Blokah
  • Velika Krpanova pot
  • Brkinska sadna cesta
Krpanova pot na Blokah
Address Nova vas 46, 1385 Nova vas
Telephone +386 (0)31 326 158
Distance 20 km, v različici s povirjem Iške 24 km
Pot je zložna in primerna za vsakogar. Večina jo zmore v štirih do petih urah. Pot ima tri vstopne točke, Novo vas, Velike Bloke in Volčje. Pelje nas mimo Volčjega, Bloškega jezera skozi vasi Sv. Duh, Ravnik in Gradiško, od koder je lep razgled po skoraj vsej Notranjski. Nadaljuje se skozi vas Zavrh, mimo cerkve Sv. Urha in ostankov Fajglove domacije, kjer je bilo domovanje Martina Krpana, cez vasi Zales, Sveta Trojica, Velike Bloke in cez pobočje Bradatke nazaj do Bloškega jezera. To ni le rekreativen sprehod po čudoviti naravi, pač pa je tudi izjemno poučen izlet. Na njem odkrivate številne kulturne in druge znamenitosti, kot so skulptura bloškega vola, pajštaba – sušilnica sadja, Bockova žaga in mlin, Napoleonov most prek Bloščice in več lepo ohranjenih cerkva. Na ravnici ob Bloščici se razprostirajo obsežni vlažni travniki, ki so med najbolj ohranjenimi v Sloveniji.
  • Krpanova pot na Blokah
Velika Krpanova pot
Address Kolodvorska cesta 51, 6257 Pivka
Telephone +386 (0)5 721 21 80, +386 (0)31 775 002
Pohodniška pot je dobila ime po Martinu Krpanu, legendarnem slovenskem junaku, ki je na cesarskem Dunaju obglavil turškega nasprotnika. Tu boste na svoj račun prišli ljubitelji dolgih pohodnih poti v naravi. Označena pot, dolga 91 km, povezuje celotno Notranjsko-kraško regijo. Na večdnevni turi se vam ob poti ponujajo številne naravne in kulturne znamenitosti. Pot se prične na železniški postaji v Pivki in vodi od doline Pivke prek Javornikov na Cerkniško polje ter Černivčevo dobravo, poteka čez Loško dolino pri gradu Snežnik ter se vzpne na Bloško planoto do Petrovice. Od tam se spusti ob Slivnici do Cerkniškega jezera in vas pripelje v Rakov Škocjan. Zadnji del se pot vzpne prek Kalica in nato do Postojne, kjer se pri železniški postaji tudi konca. Na poti boste spoznali pomembne zgodovinske kraje, številne kulturne spomenike, grajske ruševine in ohranjene dvorce. Od blizu si lahko ogledate tipične kraške pojave in z nekaj sreče ugledate srno ali jelena, kosca, gozdnega jereba, kozaco, kačjega pastirja in druge redke ali že ogrožene živalske vrste, tudi medveda. Ob poti je na voljo 14 postojank, kjer se popotniki lahko okrepčajo z domačo jedačo in pijačo. Idealno za zaključene skupine prijateljev ali sodelavcev ali cvetober izbranih oseb. Primerno tudi za samotne popotnike, ki se v gozdu radi izgubijo in ta čas izkoristijo za meditacijo. Pohodnikom je v pomoč zemljevid Velike Krpanove poti ter vodnik in oznake na terenu. Pot je primerna tudi za tridnevni treking po Zelenem krasu ali pa za krajše enodnevne etape.
  • Velika Krpanova pot
Brkinska sadna cesta
Address Vojkov drevored 14, 6250 Ilirska Bistrica
Telephone +386 (0)5 710 02 61
Včasih je skoraj vsaka kmetija v Brkinih kuhala žganje, sušila sadje in izdelovala domač jabolčni kis. Danes ponovno vse več kmetij predeluje sadje, tako da lahko pri njih dobite jabolčni sok ali kis, suho sadje in sadna žganja. S sadjarstvom se danes ukvarja okoli 120 sadjarjev, 63 kmetij na obmocjih obcin Pivka, Ilirska Bistrica, Divaca in Kozina-Hrpelje pa je zajetih v projekt Brkinska sadna cesta.
  • Brkinska sadna cesta
^ Nazaj na vrh