EN IT DE
Menu Search
Kolesarske poti
 • Cerkniško jezero - Rakov Škocjan
 • Grajska pot
 • Nanos
 • Dežela presihajočih jezer
 • Jamska pot
 • Jamborna pot
 • Maraton Brkini gorska
 • Junior
Cerkniško jezero - Rakov Škocjan
Address Kolodvorska ulica 1, 6230 Postojna
Telephone +386 (0)5 720 22 44
Pot vas bo iz Postojne (hotel Sport) preko Javornikov pripeljala do največjega presihajočega jezera v Evropi – Cerkniškega jezera. Raznolikost jezera si lahko ogledate v muzeju Jezerski hram v vasi Dolenje jezero, kjer je razstavljena maketa Cerkniškega jezera, ki pojasnjuje nastajanje in izginjanje jezera. V muzeju je na ogled tudi etnološka zbirka pripomočkov, ki so jih nekoč uporabljali pri ribolovu, prevozu živine, sena in lesa. Pot nazaj v Postojno vas bo peljala skozi Krajinski park Rakov Škocjan. Dva in pol kilometra dolga dolina je nastala z rušenjem stropa podzemnih jam. Od nekdanjega oboka podzemeljske dvorane sta ostala veliki in Mali naravni most. Skozi dolino teče reka Rak, njegova struga je posuta z obilico v mah oblecenega kamenja, ki ustvarja pridih nezemeljskega videza. V tem idiličnem okolju se skriva tudi hotel Rakov Škocjan, kjer se lahko okrepčate pred nadaljevanjem poti. Na voljo sta kolesarski vodnik in zemljevid.

Podrobnejši opis
 • Cerkniško jezero - Rakov Škocjan
Grajska pot
Address Kolodvorska ulica 1, 6230 Postojna
Telephone +386 (0)5 720 22 44
Izlet pričnete v Postojni (hotel Sport) in vas v nadaljevanju popelje po poteh srednjeveških vitezov. Na poti, ki poteka mimo številnih vasic in cerkva, boste naleteli na tri srednjeveške gradove: grad Prestranek, grad Orehek in Predjamski grad, ruševine nekoč mogočnega baročnega gradu Haasberg in Ravbarjev stolp, edini ohranjeni ostanek nekdanjega Malega gradu. Pot si lahko popestrite z obiski Postojnske jame, jame pod Predjamskim gradom, ježo konj na posestvu Grad Prestranek, pohodom na Sv. Lovrenc ali opazovanjem ptic. Na voljo sta kolesarski vodnik in zemljevid.

Podrobnejši opis
 • Grajska pot
Nanos
Address Kolodvorska ulica 1, 6230 Postojna
Telephone +386 (0)5 720 22 44
Proga vas popelje v gozdove planote Nanos in se pred Suhim vrhom spustite nazaj v dolino do furmanskega naselja Razdrto in turisticne kmetije Hudičevec. V Razdrtem si lahko privoščite sprostitev v bazenu ali savni v wellness centru Mirjam. Na gradu Prestranek se lahko ustavite na ježi ali okrepčilu. Na voljo sta kolesarski vodnik in zemljevid.

Podrobnejša predstavitev
 • Nanos
Dežela presihajočih jezer
Address Kolodvorska ulica 1, 6230 Postojna
Telephone +386 (0)5 720 22 44
Kolesarska proga Dežela presihajočih jezer pelje preko Javorniškega pogorja na Pivško stran, kjer je pokrajina dosti bolj odprta in neporaščena. Poleg majhnih vasi, kjer se zdi, da se je čas ustavil, pokrajina navdušuje predvsem s Pivškimi presihajočimi jezeri - posebnimi kraškimi pojavi. Ob deževju se na površju pojavijo izviri in bruhalniki, ki napolnijo kotanje in tako nastane sedemnajst presihajočih jezer. Najbolj znani med njimi sta Petelinjsko in Palško jezero, kjer lahko opazujemo ptice in v zgodnjih jutrih tudi divjad. Na poti se lahko sprostimo ob ježi na gradu Prestranek. Na voljo sta kolesarski vodnik in zemljevid.

Podrobnejši opis
 • Dežela presihajočih jezer
Jamska pot
Address Kolodvorska ulica 1, 6230 Postojna
Telephone +386 (0)5 720 22 44
Jamska pot nas popelje po čudežni deželi krasa cez 5 večjih oz. bolj znanih jam v okolici Postojne: svetovno znano Postojnsko jamo, v katero nas popelje jamski vlak; le dobrih 500 metrov dolgo, a prečudovito Otoško jamo, Jamo pod Predjamskim gradom in s predorom povezani Pivko in Crno jamo. Ljubiteljem starih zgodb priporočamo ogled majhnih cerkvic ob poti, tistim, ki si poleg kolesarjenja želite še dodatne športne aktivnosti, pa igranje košarke, odbojke na mivki, tenisa ali kopanja v bazenu v avtokampu Pivka jama. Možen je ogled vseh naštetih jam po dogovoru oziroma urniku. Na voljo sta kolesarski vodnik in zemljevid.

Podrobnejši opis
 • Jamska pot
Jamborna pot
Address Kolodvorska cesta 3, 6230 Postojna
Telephone +386 (0)5 7211 090
Jamborna cesta je najstarejša prometna povezava čez znamenita Postojnska vrata, ki predstavljajo relativno širok, nizek in strateško pomemben prelaz s severnega Jadrana v Srednjo Evropo.
Kraji ob Jamborni cesti so odlično izhodišče za kolesarske in pohodniške izlete vseh zahtevnostnih stopenj.
 • Iz Planine na Planinsko goro ter čez Petričev hrib in nazaj skozi Lohačo (2-3 h)
 • Iz Studenega na hrib Sv. Lovrenc (2 h)
 • Krožni izlet od kozolca toplarja v Belskem mimo Landola in Šmihela pod Nanosom do Predjame in nazaj (2-3h)
 • Od cerkvice Sv. Jurija v Šmihelu do vasi Velika Brda in Fara ter nazaj v Šmihel (2 h)
 • Iz Razdrtega na Nanos ter spust mimo Suhega vrha v vas Strane in naprej v smeri proti izhodišču (4-5 h)
Pohodniški predlogi so namenjeni posameznikom in manjšim skupinam, ki iščejo nekajurne pohode v naravo. Vsi predlogi so speljani po obstoječih in markiranih poteh ter so označeni tudi na informativnih tablah ob JAmborni cesti.
 • Jamborna pot
Maraton Brkini gorska
Address TIC Ilirska Bistrica, Gregorčičeva 2, 6250 Ilirska Bistrica
Telephone +386 (0)59 966 278, +386 (0)51 674 352
Distance 33,8 km

Predstavljena pot je del Brkinskega maratona. Je najdaljša različica poti, primerna za gorska kolesa.

Dolžina poti: 33,8 km, vzpon: 524 m, podlaga: asfalt, makadam.


Izhodišče: Makadamsko parkirišče na Vilharjevi cesti v Ilirski Bistrici

Potek: Ilirska Bistrica - Rečica - Dobropolje - Harije - Tominje - Zajelšje - Pregarje - Gabrk - Rjavče - Tatre - dolina Šmagur - dolina Posrtvice - Zarečje - Rečica - Ilirska Bistrica

 • Maraton Brkini gorska
Junior
Address Kolodvorska ulica 1, 6230 Postojna
Telephone +386 (0)5 720 22 44
Krožna kolesarska pot Junior je primerna predvsem za najmlajše. Pelje po okolici mesta Postojna z vmesnimi postanki v vasicah, pri cerkvah in na športnem letališcu Rakitnik, kjer se lahko tudi okrepčate. V Stari vasi si lahko ogledate cerkev Sv. Antona Padovanskega, pri vasi Zalog pa cerkev Sv. Danijela s papeževim križem, ki spominja na obisk papeža Janeza Pavla II leta 1996 v Postojni. Na športnem letališču si lahko privošcite tudi panoramski ogled Postojne z okolico iz letala. Na voljo sta kolesarski vodnik in zemljevid.

Podrobnejši opis
 • Junior
^ Nazaj na vrh